Mikä huipennus 1-sarjalle; Kisko ja Murikat ratkovat voittajan Superfinaalissa!

Pitkä ja vaiherikas kausi alkaa vääjäämättä lähestyä loppua, kun välieristä voitoin 2-0 finaaliin edenneet Oulun Kisko ja Kuortaneen Murikat ratkaisevat 1-sarjan voittajan. Kuten jo monissa lähteissä todettu, erinäisten tekijöiden summana finaali pelataan sarjan sijaan yhden ottelun mittaisena pitkäperjantaina 29.3. kello 15.00. Tuo finaaliottelu me KMD:ssä nohevina poikina ristittiin Superfinaaliksi. Kiskolle on aukeava myös liigakarsinnan portti Vantaa Ducksia vastaan, mutta liigan viimeisimmän nopanheiton mukaan vain Superfinaalin voitolla. Murikat saa mahdollisesta voitostaan vain kunniaa ja Villelle vähintään vuodeksi eteenpäin Kuukasjärvien kahvipöydän kehuskeluoikeudet, Murikat kun ei valmennuskeskuksen joukkueena sarjatasoaan voi korottaa.

Välierävaihe sujui molemmilta jopa yllättävän dominoivasti. Kaksi kertaa vieraissa pelannut Murikat voitti kahden päivän sisään kaksi kertaa East Volleyn ja eteni vakuuttavasti 1-sarjan finaaliin. Kisko oli kuitenkin vähintään yhtä vakuuttava, kun ylemmän jatkosarjan yskähtelyistä ei ollut tietoakaan, kun Kisko lopetti tylysti Lempo-Volleyn kauden kahdella 3-1 -voitolla. Molemmilla joukkueilla lauantain ja sunnuntain pelien väliin mahtui myös Oulu-Lempäälä -välin matkustus. Lempo matkusti heti pelin jälkeen takaisin kotiin, Kisko vasta sunnuntaiaamuna. Mikä makeinta, Kiskon riemukas viikonloppu ei päättynyt lauantain voittoon, vaan ensimmäistä kertaa koskaan Lempo kaatui myös vieraissa. Hakkari jäi Kiskolta valloittamatta, mutta uuden Lempäälä-areenan voitot ovat nyt Kiskolle 1-0.

Sen verran ollaan pyritty avointa linjaa pitämään, että avataan myös tässä jutussa hieman niitä syitä miksi 1-sarjan finaali pelataan vain yhden ottelun mittaisena. Lentopalloliiton alkuperäisen suunnitelman mukaan finaalit olisivat olleet aikataulussa heti välieriä seuraavana viikonloppuna, eli viime viikonloppuna. Lauantaille oli kuitenkin liiton taholta sijoitettu myös B-poikien välieräturnaus. Miksi nämä pelit oli samainen kattojärjestö sijoittanut samalle viikonlopulle, sitä voi vain arvuutella. Kuitenkin välieräturnaus olisi verottanut Kuortanetta noin puolet joukkueen kokoonpanosta, ja meiltäkin kolmen pelaajan verran, joten yhteisymmärryksessä lauantai kuopattiin vaihtoehtona. Sunnuntai meni hieman samaan suoneen, kun ainakin meidän pelaajat olisivat kotiutuneet Loimaalta siinä aamuviiden aikoihin, eikä Kuortaneen pojatkaan montaakaan tuntia aiemmin. Sunnuntaina pelatessa lepoa ei olisi tullut tarpeeksi, josta taas olisi kärsinyt pelin taso ja ennen kaikkea loukkaantumisriski olisi kohonnut liikaa. Arkipäivinä ei tullut edes kysymykseen pelata pelaajien ylioppilaskirjoitusten takia. Pääsiäisen aika olisi hankala sekä yleisön että joukkueiden omien suunnitelmien kannalta. Myös mahdolliset liigakarsinnat painoivat jo päälle, alkaen heti huhtikuun alussa, joten huonoista vaihtoehdoista parhaaksi valikoitui pitkäperjantai. Ennakkolippuja on mennyt jo yli 300 kappaletta, joten selvästi ajankohdan valinta on ollut kohdillaan.

Kisko on nuhaisen jatkosarjan jälkeen päässyt takaisin alkukauden hurjaan lentoon, jota seuran AD jopa mahtipontisesti mestaruusjunaksi luonnehti. Tuo alkukauden puolivitsillä nakattu heitto on realisoitunut hienoimmalla mahdollisella tavalla, kun Kisko on yhden otteluvoiton päässä 1-sarjan mestaruudesta ja liigakarsintakierroksesta Vantaa Ducksia vastaan. Tuli voittoa tai ei, toinen finaalipaikka kolmen ensimmäisen sarjakauden aikana ei ole ollenkaan hassumpi suoritus. Yhtä vaikuttavaa on myös se, että lentopallon toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ollaan päästy yli 400:n katsojan keskiarvoon, joka on muun muassa suurempi kuin kahden miesten Mestaruusliigan joukkueen keskiarvo, sekä taistelee tasapäisesti vielä kahden muun kanssa. Toisin sanoen Oulussa on tilausta huippulentikselle, kun 1-sarjajoukkueemme olisi yleisökeskiarvoltaan liigan puolenvälin tienoilla.

Kysäisin joukkueen mukana koko 1-sarjaurakan olleelta Otso Hakalalta kenties uran tähän asti tärkeimpien hetkien aattona hieman tuntoja siitä, kuinka seuran ja joukkueen toiminta on kehittynyt lähes kolmen vuoden takaisesta. Kuten seuran tiedotusta seuranneille lienee jo selvää, on joukkueen toiminta siirtynyt alun kaveriporukan pikkuhauskasta puuhastelusta ammattimaisempaan suuntaan. Vaikka joukkueen harjoitusmäärät eivät vieläkään aivan ammattimaiset ole, on joukkue tullut pitkän matkan siitä, kun pari kautta sitten hyvin kapea rosteri ajeltiin itse kahdella pikkubussilla vierasreissuille. Tämä näkyy erityisesti siinä kun pelireissuilla käydään kuljettajien ajamilla busseilla, pidemmillä reissuilla yövytään hotellissa ja seura tarjoaa myös ruoan pelireissuilla. Iso käännekohta Otson mielestä tapahtui toiselle 1-sarjakaudelle 2022-2023 kun Sami-Pekka ”Lelu” Laukkanen siirtyi päävalmentajan pallille. Lelu toi mukanaan selkeästi oman pelikirjan ja näkemyksen. Lelun Kisko on ollut suunnitelmallinen ja joukkueella on ollut selkeä taktiikka. Ensimmäisen 1-sarjakauden jälkeen joukkuetta uudistettiin nuorilla ja kunnianhimoisilla pelaajilla, säilyttäen samalla kuitenkin kokeneiden pelaajien runko. Tuolla kaudella pärjättiinkin todella hyvin kun päästiin finaaliin asti, mutta ei oltu missään vaiheessa mitään suosikkeja. Kuluvalle kaudelle joukkueesta lähti valtava määrä kokemusta vanhempien pelaajien muodossa, ja tilalle tuli taitoa ja fyysisyyttä. Kuitenkin joukkue nuorentui sen verran paljon, että ainakin henkilökohtaisesti huoletti pystytäänkö viime vuoden menestystä toistamaan. Joukkueeseen tuli kyllä paljon porukkaa jolla on kokemusta korkealta tasolta, mutta varsinaista pelikokemusta korkealta tasolta ja johtajuudesta ei löytynyt kovinkaan paljoa. Tällä kaudella on ollut ilo huomata että uudet pelaajat ovat ottaneet vastuuta kokeneiden pelaajien jättämän tyhjiön täyttämisessä. Totta kai myös puitteet ovat parantuneet, treenit ja pelit ovat nykyään Ouluhallilla Pitkäkankaan koulusalin sijaan. Myös KMD eli seuran someosasto on ottanut selkeän stepin eteenpäin, ja meidän somegeimi on noussut ihan liigajoukkueiden tasolle. Se on tietysti hyvä pohja sille, että Kisko lähivuosina voisi pelata liigassa. Ei sen enempää joukkueessa kuin seuran taustoissa enää kuvitella Kiskon olevan mikään jäähdyttelyporukka, vaan katse on tiukasti tulevaisuudessa.

Pitkän ja nopeatahtisen sarjan ansiosta Kiskon joukkue ei ole ilman haavereita kaudesta selvinnyt, mutta viimeisten otteluiden sekä seuran tietotoimiston mukaan joukkue on pystynyt valmistautumaan finaaliin lähes täysin terveellä rosterilla. Tämä on erityisen tärkeää pitkän pelitauon aikana, kuten nyt meneillään olevan lähes kahden viikon paussi. Sama tauko on takana kuitenkin myös Murikoilla, ja Kuortaneen pojilla on myös tältä kaudelta henkinen yliote, koska molemmat kaksi keskinäistä ottelua Ouluhallilla ovat päättyneet Murikoiden voittoon. Nuorista pelaajista kun on kyse, on kuitenkin tason heittely niin pelin sisällä kuin pelien välillä suurta, joten aiemmilla peleillä ei enää tässä vaiheessa ja painetilanteessa ole merkitystä. Nähtäväksi jää päteekö sama myös Kiskoon, joukkueen otteet ovat olleet sanalla sanoen mykistäviä koko pudotuspelien ajan, ja perjantaina nähdään kestääkö lento pokaalin nostoon saakka.

Tässä vaiheessa kautta lienee jo lukijoillekin Murikoiden joukkue jo melkoisen tuttu. Kisko-paidasta tuttu Eelin isoveli sekä Leenan ja Kuukin keskimmäinen on joukkueen passari ja kapteeni, pistepörssin kakkonen Viktor Viljamaa hakkuri ja ykköspallontappaja. Yleispelaajat Matias Siika-aho, Mikko Määttä ja Kasper Vesanen ovat Suomen maajoukkueen tulevaisuuden kirkkaimpia tähtiä ja vielä näkyvimmällä pelipaikalla. Totta kai mitä hurjimpia nimiä ja pelipaikkoja jää vielä mainitsematta, mutta tulkaahan varmasti jo ääriään myöten täyteen ahdettuun Ouluhalliin katsomaan.

Mainittakoon lopuksi vielä Oulunsalon Vasaman järjestämästä B-poikien SM-finaaliturnauksesta, joka järjestetään Oulunsalossa 13.-14.4. Isäntäjoukkue OsVa on totta kai yksi finaaliin osallistuvista joukkueista, ja valkovihreitä edustaa totta kai meidän 2008-vuosimallin kolmikko Riku Kaaretkoski-Kaapo Vanhatupa-Eeli Kuukasjärvi. Se miksi tämä lopputurnaus tuntu mainitsemisen arvoselta, on se, että myös Murikoiden Ville Vainio ja Juho-Markus Puhakka edustavat junnupeleissä samaa joukkuetta. No, nuorena jaksaa.

Finaaliin on myyty jo reilusti yli 300 ennakkolippua. Suurkiitokset tästä kaikille jo lipun ostaneille, ja ensimmäiset 300 ennakkolipun ostanutta osallistuvat vielä ennen pelipäivää IPadin arvontaan. Vaikka mahdollisuus osallistua arvontaan menikin jo, voit yhä ostaa lippusi ennakkoon tästä linkistä. Linkin takaa pääset ostamaan myös esimerkiksi jo pullakahvitkin ennakkoon, joten voit ohittaa jopa kaksi jonoa yhden päivän aikana. Lippukaupasta löytyy myös 4 lipun lippupaketti hintaan 40€, joten jos tulet isommalla porukalla, voitte kaikki säästää lipun hinnasta. Lippukaupassa maksutapana toimii tavallisimpien maksukorttien lisäksi myös Smartum sekä Epassi, ja samat maksutavat käyvät myös ovelta lippua ostettaessa. Kiskon Show ei ainakaan pienene eikä palvelut vähene kauden edetessä, joten paikallahan kannattaa olla mahdollisimman hyvissä ajoin. Lippujen hinnat on 15€/12€ ja alle 18-vuotiaat pääsevät tapahtumaan edelleen ilmaiseksi. Nähdäänpä hallilla mahdollisimman ison metelin vallatessa hallin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *