Runkosarjan voitto ratkeaa viimeisellä kierroksella

Runkosarjan viimeisellä kierroksella on sekä Kiskolla että vierasjoukkue Lempo-Volleylla vain yksi tavoite, nimittäin napata 1-sarjan runkosarjan voitto toisen hyppysistä kalkkiviivoilla. Jompikumpi sunnuntain kärkikamppailun osapuolista jää nuolemaan näppejään, joutuu tyytymään runkosarjan kakkossijaan, ja lähtee yhtä pistettä kevyempänä ylempään jatkosarjaan. Oman mausteensa tuo myös se, että runkosarjan voitto jäisi Kiskon voitolla ensimmäistä kertaa sitten alkuvuoden 2021 muualle kuin Lempäälään. Asetelmat ovat selkeät; Kisko tarvitsee runkosarjan voittoon joko 3-0 tai 3-1 -kotivoiton, kaikilla muilla tuloksilla Lempo nappaa kolmannen peräkkäisen ykkösen runkosarjan voittonsa. Voi kuulostaa ihan yksinkertaselta, mutta joukkueet ovat kohdanneet 1-sarjassa kuusi kertaa, ja näistä yksi on päättynyt Kiskon tiukkaan 3-2 -voittoon. Kotijoukkueen pitäisi siis ottaa ensimmäinen voittonsa Lemposta sitte marraskuun 2021, ja keskinäisen historiansa ensimmäinen kolmen pisteen voitto, joten tätä hekumallisempaan hegemoniaan ei voisi pirteästi kotona esiintyneen Kiskon runkosarjaa päättää. Sunnuntaina alotellaan jo kello 14, tätä ei todellakaan kannata missata.

Lempäälässä on totuttu menestymään 1-sarjassa, vieraat ovat pelanneet kaksi edellistä kautta liigakarsintoja 1-sarjan voittajina, mutta molemmilla kerroilla matka on kääntynyt takaisin ykköseen. Toki ihan kovia joukkueita siellä on ollu vastassaki, voisivat varmaan ihan liigassa pelata. Kummallakaan joukkueella ei ole ihan paras tatsi päällä, Kiskon viimeisin kotiottelu ennen joulua päättyi tylyihin 0-3 -tappiolukemiin Kuortaneen käsittelyssä. Tosin kevätkauden avaus Pielavedellä sujui jo huomattavasti nussakamman näkösesti. Lempo puolestaan on 31 kotivoiton putken päälle hävinnyt kaksi viimeistä kotiotteluaan. Myönnettäköön, Cup-ottelua Mestaruusliigan kärkijoukkue Akaa-Volleyta vastaan ei ehkä ihan samalla painoarvolla lasketa tappioksi, mutta Kiskoa joulun alla kurittanut Kuortane aiheutti Lempolle ensimmäisen kotitappionsa 1-sarjajoukkuetta vastaan sitten marraskuun 2020. Tässäki lieventävänä asianhaarana voidaan pitää sitä, että tähänkin asti Kuortane on aina pelannut kovimmat pelinsä keväällä.

Lempon joukkue on tälläkin kaudella kokenut. Kertoo jotain sekä valmennuksen että organisaation laadusta, että joukkue kuuluu sarjan kokeneimpiin vaikka viime kauden liigakokemusmäärästä on pudonnut ujot 1500 ottelua. Pisteiden valossa joukkueen tehoista on lähtenyt lähes kaksi kolmasosaa (788/1271, ~62% jos lukijoissa on muitakin tilastofiilejä). Nimekkäimmät lähtijät viime kaudelta olivat joukkueen pistekunkku Kasimir Vuorinen, Anssi Vesanen, Tomi Rumpunen, Sten Kruuda, Tatu Härkönen, Arttu Lehtimäki, Eemi Pöllänen ja Joel Itänen. Muutama on tullut toki toiseenkin suuntaan, isoimpina niminä vielä viime kaudella liigaa Rovaniemellä liberopaidassa tahkonnut Jami Törrö, päälle sata liigaottelua kolmessa eri liigajoukkueessa pelannut passari Matti Toivola, ja Iskun paidasta siirtynyt keskitorjuja Eetu Ahonen. Laaja on rinki, kun kaiken tämän edestakasen liikenteen lisäksi vielä peräti kahdeksan pelaajaa on myös säilynyt viime kaudesta. Ehkä tärkein palanen on alkukaudesta ollut hakkuri Tuomas Sillanpää. Pistepörssin kolmosena runkosarjan viimeiseen otteluun lähtevä Sillanpää voi ehkä jo pistepörssin voitolle sanoa hyvästit (ei taida edes Tumppi latoa 47 pistettä yhteen otteluun), mutta runkosarjan voitosta mies satavarmasti syttyy taistelemaan. Viime kaudella Lempon sisäisen pistepörssin voitto jäi pisteen päähän, tällä kaudella voitto taitaa olla suht vaivaton kun pisteitä on enemmän kuin kahdella seuraavalla yhteensä. Niin helposti pisteitä tuijotellessa unohtuu joukkueesta kaksi hyvin tärkeää lenkkiä, kuten uhkasi käydä myös Lempon suhteen. Passari Matti Toivola ja liberot Jami Törrö sekä Jyri Niemi edustavat joukkueen aivan kokeneinta kaartia, mutta harvoinpa tulee pistepörsseissä kukaan heistä vastaan. Niemi toki kuuluu pääasiassa yhteistyöseura Akaa-Volleyn rosteriin. Kokenut hihamies joukkueessa on toki myös jo eläkeikää lähestyvä papupata Simo Puttonen, jolle Lempon paidassa lähtee jo neljäs peräkkäinen kausi. Kokemuksesta on oikeastaan enää turha puhua, joukkueen rosterista ei tälläkään kaudella löydy yhtään alle 20-vuotiasta.

Lempo on alusta asti ollut ennen kaikkea hyvin johdettu joukkue. Laadukkaan valmennuksen on helppo istuttaa pelitapaa kokeneelle kuusikolle, varsinkin kun jatkuvuus joukkueessa on näin suurta. Päävalmentaja Tuomas Alatalo on seisoskellut penkin päässä jo vuodesta 2021 ja menestys on tietenkin ollut tuon ajan taattu. Ennen Lempo-pestiä Alatalo valmensi erinäisiä naisten liigajoukkueita edeltävät kymmenen vuotta ja muutaman mitalin verran, joten täytyy luottaa että kaveri tietää mitä tekee. Lempo on myös organisaationa tehnyt hartiavoimin töitä, ja tavoitteena on ollut jo pitkään liiganousu. Harmi vaan että niin meilläkin, joten vähintään toisen joukkueen täytyy pettyä.

Ouluhallin valoja vilkuillaan tulevana sunnuntaina runkosarjan osalta jo viimeistä kertaa, mutta huoli pois, ylempi jatkosarja alkaa kotipelienkin osalta jo helmikuun alussa. Pelit ainakin kovenee kevättä kohti, joten paikalla kannattaa olla jokaisessa kotipelissä tästä aina kevääseen asti. Tulevan sunnuntaina ottelu pelataan tavallista aiemmin kello 14.00, mutta showhan tutusti alkaa jo aiemmin. Jos haluat vältellä jonottelun paikan päällä, voit ostaa lippusi jo ennakkoon täältä. Lippukaupassa maksuvälineenä toimii myös Smartum, ovella Smartum ja Epassi. Lippujen hinnat 10€/8€, ja alle 18-vuotiaat totutusti sisään ilmaiseksi. Nähdään hallilla!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *